Bilgisayar Okur-Yazarlığı
BİTE1001
Enformasyon teknolojilerinde temel kuramın ve terminolojinin tanıtımı. Microsoft Word gibi bir kelime işlemcide gereken dil değiştirme, karakter ekleme, stilleri kullanma, paragraf formatlama gibi temel beceriler. Microsoft Excel gibi bir iş çizelgesinde temel beceriler. Bu çizelgelerde matematiksel formüllerin kullanımı ve hesaplamalar ile grafikler oluşturulması.
AKTS
1Kredi
0Saatler
(0 + 0 + 0 )Genel İngilizce I
ENGL1201
Temel dilbilgisi yapıları ve cümle kalıpları. Somut türden kişisel detay ve ihtiyaçlara yönelik temel çeşitliliğe sahip basit ifadeler. Temel selamlama ve uğurlama ifadeleri. Günlük rutinler. İnsanların ve mekanların tanımlanması. Kişisel profiller. Sosyal ağlar. Resmi olmayan e-posta mesajları.
AKTS
4Kredi
3Saatler
(4 + 0 + 0 )Felsefeye Giriş
İNTO1001
Felsefenin anlamı ve tanımı. Felsefenin temel konuları, sorunları ve kuramları. Felsefe tarihindeki başlıca filozoflar. Bilgi, bilim, varlık, ahlak, siyaset, din, dil, sanat gibi konular üzerine geliştirilen felsefi kuramlar. Bilgelik, bilgi, gerçeklik, temellendirme arasındaki ilişki. Akılcılık, deneyimcilik, duyguculuk, evrenselcilik, görelilik, nesnelcilik, öznelcilik, kuşkuculuk. Özgür irade ve belirlenimcilik, yabancılaşma, özgürlük ve adalet sorunu.
AKTS
6Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 0 )Bilim ve Uygarlık
İNTO1104
Uygarlık tarihi bağlamında bilimlerin gelişimi. Antik Mezopotamya, Antik Mısır, Antik Yunan, Antik Roma, Rönesans, Yeni Çağ, Modern Çağ. Doğa bilimleri ve sosyal bilimler arasındaki ayrım. Doğa bilimlerindeki gelişmelerin sosyal bilimlerin oluşmasına etkisi. Bilimlerin gelişmesine yol açan kültürel, siyasi ve felsefi unsurlar. Bilim tarihindeki başlıca bilim insanları: Thales, Anaksimandros, Anaksimenes, Anaxagoras, Demokritos, Aristoteles, Hipokrates, Herodotos, Batlamyus, Aristarkhos, Strabon, Gallen, Machiavelli, Kopernik, Galileo, Kepler, Newton, Pasteur, Weber, Marx, Freud, Jung, Einstein.
AKTS
5Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 0 )Matematik I
MATE1301
Gerçel sayılar kümesi. Fonksiyonlar. Özel fonksiyonlar. Simetri, kaydırma ve yansıtmalar. Doğrular. Karesel fonksiyonlar. Denklem sistemleri. Üstel ve logaritmik fonksiyonlar. Logaritmanın özellikleri. Limitler ve süreklilik. Türev. Türev kuralları. Zincir kuralı. Logaritmik ve üstel fonksiyonların türevleri. Kapalı türev. Logaritmik türev. Yüksek mertebeden türevler. Yerel ekstremum değerleri. Kapalı aralıkta mutlak ekstremum değerleri. Konkavlık. İkinci türev testi. Asimptotlar
AKTS
5Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 0 )Psikolojiye Giriş I
PSKO1101
Bilimsel araştırma yöntemlerinin, bilimsel ölçütlerin ve tekniklerin tanıtılması. Bilimsel bilginin diğer bilgi ortaya koyma yolları ve teknikleriyle karşılaştırılarak incelenmesi. Davranışları belirleyen nörobilim, temel biyolojik, güdüsel, gelişimsel ve bilişsel süreçlerin incelenmesi. Algının, düşünmenin, öğrenmenin, belleğin, dil gelişiminin, yaratıcılığın, zihinsel kestirmelerin iletişimin, davranışların ve duyguların örneklerle tanımlanması. Psikolojide geçerli olan temel teorilerin incelenmesi.
AKTS
6Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 0 )Psikoloji Mesleklerine Giriş
PSKO1103
Psikolojinin alt alanlarının, ilgili mesleklerin, Türkiye'deki durumun karşılaştırılması, alandaki uzmanların ve temsilcilerin derse davet edilerek, ayrıntıların tartışılması.
AKTS
1Kredi
1Saatler
(1 + 0 + 0 )Türkçe I
TÜRK1201
İletişim, iletişim öğeleri, iletişim türleri, sözlü ve yazılı iletişim ve sunum, etkili iletişim becerileri; dilin tanımı ve önemi, dil –toplum, dil - kültür ilişkisi, dil ve yazın ilişkisi; konuşma dili-yazı dili, anadil, ölçünlü dil, lehçe, ağız, özel diller ; Türkçenin anlam, ses ve biçim (yapı) özellikleri; yazım ve noktalama kuralları. Anlatımın özellikleri, türleri; konu ve konunun sınırlandırılması; yazı dili ve özellikleri, yazılı anlatım düzeni (yazılı anlatımda planlama), anlatım biçimleri, yazılı anlatım türleri, yazılı anlatımın özellikleri, anlatım bozuklukları.
AKTS
2Kredi
2Saatler
(2 + 0 + 0 )Genel İngilizce II
ENGL1202
Basit dilbilgisi yapıları ve cümle kalıpları. İnsanların, yaşam ve çalışma koşullarının, günlük rutinlerin, hoşa giden ve gitmeyen konuların betimlenmesi ya da sunumu. Birincil öneme sahip konular (örn: kişisel ve ailevi bilgiler, alışveriş, yerel coğrafya, iş durumu) ile ilgili kalıplar ve ifadeler. Karşılaştırmalar. Resmi e-posta mesajları.
AKTS
4Kredi
3Saatler
(4 + 0 + 0 )Sosyolojiye Giriş
İNTO2102
Sosyolojik metot. Sosyolojik analiz birimi olarak birey. Gruplar, kurumlar ve toplum. Güç yapıları ve eşitsizlik. Toplumsal sınıf, toplumsal cinsiyet, ırk, etnisite. Küresel eşitsizlik. Hükümet ve politik güç. Toplumsal kurumlar: İş ve ekonomi; siyasi sistemler; kitle iletişim araçları ve din. Sosyal değişim. Globalleşme. İşlevselcilik. Çatışma kuramı. Sembolik etkileşimcilik.
AKTS
5Kredi
3Saatler
(3 + 0 + 0 )