Staj başvurularınız için hazırlamanız gereken evrakları anlatan Kılavuz ve Formlar sayfasından öğrenebilirsiniz. Pandemi sürecinde takip edilen süreç aşağıdaki gibidir; Kılavuz ve Formlar sayfasında açıklamalarıyla birlikte anlatılan formları doldurarak staj yapacağınız firmadan imza alıp kendinizde imzalayarak scan edilmiş formlarınız, kimlik fotokopiniz, beyan ve Taahhütnameniz, işveren bilgi formunuz ve cumartesi günü çalışılacaksa çalışacağınıza dair işverenden alınmış bir yazıyı Fakülte/Yüksekokul sekreterliğine mail atmanız gerekmektedir. Fakülte/Yüksekokul onaylandıktan sonra evrakları Staj Koordiantörlüğüne ileteceklerdir. Evraklarınızı staj başlangıç tarihinden en geç 10 gün önce Fakülte / Yüksekokula mail göndermelisiniz. SGK belgeniz staja başlamadan önce size iletilmektedir.
Staj Koordinatörlüğü bölümlere ilişkin zorunlu – gönüllü staj haklarını bilir ancak öğrencinin staj yükümlülüğünü bilememektedir. ( daha önce zorunlu staj yapıldı mı, kaçıncı stajı, staj yapabilme şartlarını sağladı mı v.s) Bu bilgiyi en doğru olarak Fakülteler bildiğinden zorunlu staj olduğuna dair yazıyı Fakültenizden talep etmeniz gerekmektedir.
Staj Koordinatörlüğü SGK yükümlülüğü konusunda yazı verebilmektedir.
Staj başvuru onaylanan öğrencilerin stajları ister zorunlu ister gönüllü olsun SGK yükümlüğü Üniversitemize aittir.
3308 Mesleki Eğitim Kanununda daha önce teknik eğitim yapan liseleri kapsarken 09 Aralık 2016 6764 no'lu kanun ve 6111 no'lu torba yasa ile aşağıdaki değişiklikler olmuştur. - Daha önce mesleki ve teknik okulu mensubu olan öğrencilere, yani Yükseköğretim Kurulu (YÖK) listesinde yer alan bölümlerde okuyan öğrencilere ücret ödeme zorunluluğu bulunurken, liste ayrımı ortadan kaldırılmıştır. Dolayısıyla sigortalılığı okulu tarafından sağlanan tüm stajyerlere okulu, bölümü, stajının zorunlu ya da gönüllü olması fark etmeksizin stajyer ücreti ödenmesi zorunludur. - Daha önce kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde on beşinden, aşağı ücret ödenemez." Maddesi yer alırken yapılan düzenlemeyle 2016-2017 öğretim yılından itibaren stajyer ücretleri personel sayısı ayrımı yapılmaksızın AGİ hariç net asgari ücreti tutarının % 30 oranında ödenmesi kararlaştırılmıştır. 2023'den itibaren Kamu kurumları asgari ücret kadar ödeme yapacaktır.
Stajınızı stajınızın başlangıç tarihinden önce ve ya staj başlangıç tarihinizden en geç 10 gün sonrasına kadar neden iptal ettiğinizi bildiren bir dilekçe ile Fakültenize bildirmeniz gerekmektedir. Dilekçe onaylandığı takdirde Fakülteniz talebinize yönelik dilekçeyi Staj Koordinatörlüğü'ne bildirdiklerinde işlemleriniz iptal edilecektir.
Firmanın tadilat veya başka bir nedenden dolayı faaliyette olmadığına dair firmadan alacağınız imzalı bir yazıyı Fakültenize bildirmeli, staj süresiyle ilgili ne yapılacağı konusunda onay alınıp Fakültenizin Staj Koordinatörlüğü'ne bildirimiyle staj süresine ilişkin işlem gerçekleştirilecektir.
Staj süresinde hastalıktan dolayı devamsızlık gerçekleştiyse Hastane, Aile Hekimliği v.s. iş görmezlik raporu alınmalı ve Fakültenize durumu anlatan e-posta ile ibraz edilmelidir. Staj süresiyle ilgili ne yapılacağı konusunda onay alınıp Fakültenizin Staj Koordinatörlüğü'ne bildirimiyle staj süresine ilişkin işlem gerçekleştirilecektir.
Stajınızı neden erken bitirmek istediğinizi bildiren dilekçe veya e-posta ile Fakültenize bildirmeniz gerekmektedir. Bu bildirim SGK çıkışı açısından stajın bitiriliş tarihinden en geç 10 gün sonrasına kadar bildirilmesi zorunludur. Staj süresiyle ilgili ne yapılacağı konusunda onay alınıp Fakültenizin Staj Koordinatörlüğü'ne bildirimiyle staj süresine ilişkin işlem gerçekleştirilecektir.
Fakültelerin zorunlu ve gönüllü staj süreleri, ilgili birimin Staj uygulama esaslarında belirlenmiştir. Buna ilişkin talebinizi Fakültenize bildirmeli uygun bulunduğu takdirde Fakültenizin Staj Koordinatörlüğü'ne bildirimiyle staj süresine ilişkin işlem gerçekleştirilecektir.
Stajyer öğrencilerimizin SGK giriş çıkış işlemleri Üniversitenin sorumluluğunda olup iş kazasına yönelik bildirimler staj yapılan firmanın sorumluluğundadır. Stajyer öğrenci iş kazası geçirdiğine yönelik e-mail ile Staj Koordinatörlüğü'ne bilgi vermelidir. İş kazasına yönelik yapılan tüm müdahale ve işlemlerin belgeleri staj yapılan firma tarafından Üniversiteye gönderilmelidir.
Staj evrakları elektronik olarak onaylanmakta ve gerçekleştirilen SGK bildirgeleri bölüm sekreterlikleri tarafından mail ortamında öğrencilere gönderilmektedir.
Yurtdışında staj yapılabilmektedir. İlgili başvuru evrakları öğrenci tarafından hazırlanıp Fakülte onayları alındıktan sonra Staj Koordinatörlüğü tarafından iki türlü işlem yapılmaktadır. Bu işlemler; a) Staj yapılan firma Türkiye menşeli olup yurtdışındaki şantiye veya şubesinde staj yapılacaksa yasal mevzuat gereği SGK işlemleri yapılmaktadır. b) Staj yapılan firma Yabancı menşeili ve Türkiye'den online olarak staj yapılacak ise; yasal mevzuat gereği SGK işlemleri yapılmaktadır. b) Staj yapılan firma Yabancı menşeili ve fiziksel olarak staj yerinde bulunarak staj yapılacak ise yasal mevzuat gereği SGK işlemi yapılmayıp sadece zorunlu staj formu elektronik olarak onaylanmaktadır.
Staj Koordinatörlüğüne teslim ettiğiniz evraklarda belirtilen firmanın haricinde bir firmada staj yapılmak isteniyorsa yeni başvuru evrakları düzenleyip bölüm ve Dekanlık onayları alınmak üzere yeni evraklar düzenlenmelidir. Başka bir firma için gerekli onay verilmediği takdirde staj süresi ile ilgili ne yapılacağı konusunda onay alınıp Fakültenizin Staj Koordinatörlüğü'ne bildirimiyle staj süresine ilişkin işlem gerçekleştirilecektir.
Staj yönergesine göre zorunlu stajı olan bölümler için zorunlu staj süresi kadar staj uzatılabilmektedir. Zorunlu stajı olmayan bölümler için staj süresi 20 iş günü ile sınırlıdır. 20 günü aşan gönüllü staj talepleri Fakülte tarafından değerlendirilmektedir.
Staj yönergesine göre tatil dönemlerinde staj yapılması esastır. Ancak son sınıf ve haftanın 3 tam iş günü boş olması koşuluyla akademik dönemde staj yapılabilmektedir.
Staj yerinin bulunması öncelikli olarak öğrencinin sorumluluğundadır. Üniversitemiz staj yeri kontenjanı sağlanması konusunda çalışmalar yapmakta ve yakaladığı fırsatları students mail grubu ve https://www.isikun.edu.tr/staj-koordinatorlugu/staj-firsatlari sayfasında yayınlanmaktadır.
Staj değerlendirmesi konusu bölümlerin stajdan sorumlu danışman hocalarının sorumluluğundadır.
Staj defteri ve staj değerlendirme formu kapalı zarf içerisinde stajdan sorumlu bölüm hocasına elden teslim edilmelidir.
Haftanın tek günü olarak hafta sonu staj yapılamamaktadır. Hafta içi staj günlerine ek olarak hafta sonu staj yapılabilmektedir. Hafta sonunun staj gününden sayılabilmesi için staj yapılacak firmadan hafta sonları çalışılacağına dair imzalı ve kaşeli yazı alınıp staj başvuru evraklarıyla birlikte ibraz edilmelidir.