İnsanın "Doğal Çevre" ile başlayan barınma gereksiniminin, binlerce yıllık bir süreçte artarak "Yapılı Çevre" (yapı) oluşumu birçok disipline ihtiyaç duymuştur. "Yapılı Çevre" nin (konut, eğitim yapıları, dini yapılar, kültür yapıları, ticari yapılar vb.); düşünceden (talepten) uygulamaya giden aşamalarında teknik, etik, yasal birçok argümanı kullanarak bir ekip çalışması oluşmaktadır. Bu sürecin yönetiminin, projeye, bütçeye, sözleşme ve hukuk kurallarına, çevreye, insan sağlığına özen göstererek yapılabilmesi için verilecek bilgi ve uygulama kriterlerini öğretmektir.
Program; ölçümleyerek ve fiyat oluşturarak, restorasyon, renovasyon, iç mekan tasarımı gibi projelerin yönetimini, maliyetini ve uygulama takvimini belirlemek, istenilen işin kalite, detay ve ekonomik uygulama şartnamelerini hazırlayacak bilgileri vermektedir.
Konuyla ilgili temel terim ve tanımlar; metraj yapılması, ön keşif yapılması, ihale dosyası hazırlanması, sözleşmelerin yapılması, şantiye kontrolu sırasında yapılacak işlemler, kullanılan evraklar, şantiye kurulumunda dikkat edilecek her türlü kural, iş takvimi, hakediş ve kesin hesap yapılması, geçici -kesin kabul aşamaları hakkında bilgiler öğretmektir.
Ayrıca, işin proje safhasından itibaren uyulacak yasal ve sürdürülebilirlik prensiplerine uyulması konusundaki koşulları, işyeri güvenliği-çalışan güvenliği konularındaki kuralları aktarmaktadır. Bu kurallara uyarak sağlayabileceği insan sağlığı ve çevre korunması olgularına yapabileceği katkıları da göstermektedir.
Proje ve Şantiye Yönetimi Sertifika Programı'na katılanlar eğitim sonrasında; proje yönetimi, ihale hazırlığı, teklif hazırlama, keşif-metraj hazırlama, şantiye kurma ve yönetme, hakediş ve kabul işlemleri konularında alacakları eğitimle daha ekonomik, iş takvimine uygun, etik ve hukuk yasalarına uyan işlerin yapılması konusunda fark yaratacaklardır.